Steagurile nautice

Pavilioanele si steagurile nautice

steagurile nautice

Urcați la bordul oricărei bărci, de orice dimensiune, și veți găsi tot felul de echipamente electronice de navigație și comunicare.

În ciuda lumii noastre mereu conectate, chiar și în mijlocul oceanului, marinarii de orice rang folosesc în continuare steagurile nautice pentru a comunica.

Practica datează din cele mai vechi timpuri, fiind cel mai eficient mod de a trimite mesaje instant si rămâne la fel de eficient astăzi.

steagurile nautice
Steagurile nautice erau folosite inițial pentru comunicațiile între camarazi în timpul acțiunilor militare.

Ceea ce a început ca un sistem de comunicare limitat a evoluat de-a lungul secolelor într-un sistem de semnalizare avansat, recunoscut la nivel internațional, funcțional în scopuri militare și non-militare.

Navele de agrement folosesc, de asemenea, pavilioane nautice și de semnalizare pentru a se identifica și pentru a comunica cu alte nave înconjurătoare, și care se apropie, de situații precum un scafandru în apă sau o urgență.

Steagurile nautice sunt un mijloc de comunicare recunoscut la nivel internațional de la navă la navă în timp ce se află pe mare. Pavilioanele de cod pot fi folosite singure sau combinate între ele pentru a trimite mesaje, în timp ce pavilioanele de navigație nautică împărtășesc alte informații despre o navă, cum ar fi de unde provine și scopul său de a fi pe apă.

Forma si tipul sunt importante

Steagurile nautice au mai ales forme de pătrate, deși veți vedea și fanioane, care sunt triunghiulare cu vârful plat. În plus, veți vedea ceea ce se numește înlocuitori (denumiți alternativ repetori).

Acestea sunt cele pe care este mai probabil să le vedeți în situații obișnuite de plimbare cu barca.

Literele si numerele

Există 26 de steaguri nautice pătrate, fiecare reprezentând o literă diferită a alfabetului. Mai exact, fiecare reprezintă cuvântul de cod internațional conectat la literele alfabetului, cum ar fi Alpha, Bravo, Charlie, Delta și așa mai departe.

În plus, există 10 fanioane pentru numerele de la zero la nouă. Pentru numerele 10 și mai mari, o barcă ar combina fanioanele.

Culorile sunt importante

Singurele culori pe care le veți găsi pe steagurile nautice sunt negru, albastru, roșu, galben și alb. Aceste culori ies în evidență destul de bine atunci când sunt văzute la orizont cu ochiul liber sau prin binoclu. Steagurile pot avea atât o culoare solidă cât și o combinație de culori.

steagurile nautice
Steagurile nautice au o semnificatie

În funcție de mesajul dorit, bărcile arborează un steag sau până la șapte steaguri la rând.

  • De exemplu, dacă vedeți steagul A (Alfa), aceasta înseamnă „Scafandru în apa, păstrați distanta”.
  • Dacă vedeți steagul W (Whisky), barca are o urgență medicală și are nevoie de ajutor.
  • Între timp, combinația steagurilor D (Delta) și V (Victor) înseamnă „Manevrez cu dificultate și necesit asistență”.
  • Steagurile J (Juliet) și L (Lima) înseamnă „riscați să esuați”.

De fapt, semnalele cu două steaguri nautice înseamnă de obicei un anumit tip de problemă, de primejdie sau de manevră. Trei sau mai multe steaguri pot include fanioane și pot indica lucruri precum punctele busolei, semnale geografice, numele navelor, ora și poziția, precum și latitudinea și longitudinea.

Ai un proiect? Scrie-ne!