Lucruri interesante despre steaguri

Steaguri

Steagul nu este o simpla bucata de material textil imprimata cu diverse culori. Steagul reprezinta credintele unor natiuni, a unor comunitati sau a unor grupuri de oameni. Steagul Romaniei, spre exemplu, a trecut printr-o vasta perioada de dezvoltare pana sa ajunga ceea ce este astazi si a reusit sa fie prezent in momente extrem de importante ale tarii noastre. Evident, o multime de steaguri ale lumii isi au propriile povesti. Multe dintre acestea prezinta povesti mai interesante sau lucruri ceva mai inedite, pe care vom incerca sa le descoperim.

Steagul Nepalului – singurul steag care nu este rectangular

Nepalul este singura tara din lume care nu are un teag rectangular. Forma a este una cu adevarat deosebita, repreentand doua triungiuri suprapue. Acest steag il reprezinta pe Buggha, care a fost nascut aici.

Steagul Greciei – Un steag care respecta credinta oamenilor pe care ii reprezinta
Steagul Greciei are imprimata o cruce alba, care reprezinta credinta ortodoxa a grecilor. De asemenea, pe acest steag pot fi descoperite cinci dungi albe, care reprezinta hotararea acestui popor si doua culori: alb si albastru. Se pare ca albastrul reprezinta Marea Mediterana iar albul reprezinta casele albe ce se gasesc pe tarm.

Steagul Buthanului reprezinta un dragon

Un lucru pe care foarte putini oameni il stiu este faptul ca dragonul isi are originile in mitologia Bhutanului. Chiar numele tarii inseamna ” Dragon”, asadar nu ete de mirare faptul ca pe steagul acestei natiuni este desenat un dragon alb. Dragonul tine bijuterii in gheare, ceea ce reprezinta bogatia.

Steagul Americii reprezinta ideea de independenta

Daca te-ai intrebat vreodata ce reprezinta cele 13 dungi sau cele 50 de stele de pe steagul Americii, acum vei gasi raspunsul. Cele 13 dungi reprezinta cele 13 state care au declarat independenta in 1776, in timp ce stelele reprezinta toate cele 50 de state care formeaza astazi una dintre cele mai mari tari din intreaga lume.

Steagul Braziliei, un steag foarte complex

Acest steag reprezinta cele 27 de state braziliene prin 27 de stele. Partea interesanta este data de pozitionarea stelelor, care par a nu avea o regula bine stabilita. De fapt, acestea sunt pozitionate asemanator cu stelele din 9 constelatii vizibile de pe Pamant.

Steagul Romaniei, o istorie foarte bogata.

Este adevarat ca simbolul natiunii romanesti sub forma de tricolor apare abia in secolul XIX. Conform legendelor insa, tricolorul a fost folosit cu mult timp inainte drept simbol pentru romani. Culorile rosu, galben si albastru pot fi gasite pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi si pe steme. Culorile de pe tricolor reprezinta Libertate, dreptate si fratie ( Rosu, galben si albastru ).

De-a lungul timpului, tricolorul a suferit destul de multe modificari, fiind inclusiv orizontal in 1848, atunci cand a fost adoptat de catre revolutionari.

Astazi, drapelul Romaniei seamana destul de mult cu cele ale Andorrei, Ciadului si Republicii Moldova, insa pot fi totusi deosebite prin anumite elemente mai mult sau mai putin vizibile.

No Comments

Post A Comment